Projekti

Pojam audicije nezaobilazan je i usko povezan uz svaku reproduktivnu umjetnost pa tako i uz vokalnu.

One su jednostavno dio svakog umjetničkog zanimanja, vrlo često i jedina mogućnost mladim umjetnicima da se predstave profesionalnim umjetničkim krugovima, stručnim organizacijama i menadžerima.

Audicije ne treba shvatiti kao natjecanja niti kao igre na ispadanje već kao priliku da skrenemo pažnju na naš ozbiljan i kontinuiran rad i kvalitetu našeg profesionalnog postignuća. Već i sam izlazak na audiciju donosi određeni bonus kandidatima u smislu razvijanja psihičke stabilnosti i usmjerene koncentracije, a u cilju podizanja nivoa kvalitete izvođenja u izrazito stresnim i opterećujućim situacijama javnih nastupa. To što na nekoj audiciji nismo zadovoljili ne govori nužno o nedostatnosti naših kvaliteta već o našoj nedovoljnoj fizičkoj ili mentalnoj pripremljenosti ili jednostavno o potrebama onih koji su audiciju raspisali.

Razlog audicijama u našem studiju je i osiguravanje zadovoljavajuće kvalitete javnog nastupa i procjena psihičke stabilnosti pjevača-polaznika radi prezentnog karaktera javnih koncerata i mentalnog i emotivnog opterećenja koje takvi nastupi donose.

Koncerti polazniku ne smiju biti negativno iskustvo ni u jednoj fazi učenja, kao ni poligon za dokazivanje i dohranjivanje ega, već radost i prilika za neopterećen i slobodan izraz umjetničke ekspresije i osobne kreacije, nagrada za uloženi trud.
 

Redovite interne produkcije

Prva iskustva javnih nastupa stječu se na redovitim internim produkcijama na kojima provjeravamo jesmo li u stanju i u kojoj mjeri upotrijebiti znanje koje usvajamo i kontrolirati vještine koje prakticiramo. Kroz direktni osobni doživljaj upoznajemo tako i posebnu energiju koju javni nastup podrazumijeva.

Atmosfera, uzbuđenje, sposobnost kontrole glasa i prisutnih emocija, mogućnost pogreške i njeno prihvaćanje, uvjerljivost i spretnost scenskog nastupa, međusobna interakcija i izravni kontakt s publikom...Interne produkcije polaznicima omogućavaju sustavno suočavanje s publikom, vježbanje javnog nastupa i postupno stjecanje neophodnog scenskog iskustva, kulturu scenskog ponašanja, prirodnost i slobodu scenskog djelovanja za potrebe daljnjeg uspješnog napredovanja u procesu učenja, rasta i razvoja.
 

Božićni koncerti

Inspirativni ambijenti, ugodna atmosfera i blagdansko ozračje uvijek iznova donose nešto novo u spoznajnom i izvođačkom procesu rasta, razvoja, odrastanja i umjetničkog sazrijevanja. Poznate i drage, svima znane melodije snažno utječu na interpretativne želje oslobađajući kreativnost pojedinca i osiguravajući mu pjevačku i izvođačku prezentnost. Neovisno o kojem se glazbenom stilu radi prigodni koncerti prilika su da naši mladi izvođači upoznaju nove, neobične prostore, njihovu prenamjenu, misaonu i duhovnu usmjerenost namjerne blagdanske publike i njena posebna dodatna emotivna očekivanja.

Neiscrpan izvor blagdanskih pjesama omogućuje nam svake godine svježinu programa, a nove pjevačke snage koje se redovito u program uključuju, interesantnu i uvijek novu vokalnu sliku našeg studija.

 

Gospel koncerti

Glazbeni stil i način pjevanja karakterističan za pjevače, soliste i ansamble tradicionalnog Black Gospela do sredine XX stoljeća posebno nam je interesantan radi pjevačkih kvaliteta koje zahtijeva. U tehničkom smislu to je upotreba glasovnih modusa miješanog i belting tona, velika sadržajna usmjerenost i snaga osobne introspekcije u izražajnom i interpretativnom smislu.

Koncerti duhovne glazbe jedni su od sadržajno zahtjevnijih koncerata s područja vokalno-glazbenog izraza. Više nego ijedan drugi glazbeni stil, gospel zahtijeva iskrenu emociju i izravnu komunikaciju. Sadržajna usmjerenost nosi visok emotivni i energetski naboj i osnažuje scensku izražajnost. Oduvijek privlaći velik interes slušateljstva i predstavlja snažan izazov pjevačima neovisno o njihovom primarnom glazbenom izričaju.Vocal Support Band koncerti

V.S.B. je edukativni program vokalnog studija koji primarno pokriva interese polaznika pjevanja koji u bendovskoj glazbi i načinu muziciranja pronalaze sebi blizak glazbeni izričaj. Polaznici koji su svladali i usvojili osnove vokalne tehnike i stabilizirali vokalne navike imaju prilike okušati se u glasnoj, energičnoj i snažnoj bendovskoj svirci i agresivnijim glazbenim stilovima, koju takav način muziciranja primarno pokriva kao što su soul, blues, pop-rock, rock, hard-rock.

Proces je to koji mladog vokalista vodi boljem i lakšem razumijevanju interne komunikacije zatvorenoga glazbenog kruga, daje mu određena iskustva i spoznaje zajedničkoga glazbenog stvaralaštva, nakon kojih će lakše opravdati, kako vlastite želje tako i želje i očekivanja svog pratećeg instrumentalnog sastava.

 

Stardust koncerti

Koncerti iz ciklusa Stardust dio su edukativnog programa kojim vokalni studio Bacchabundus svoje polaznike postupno uvodi u svijet javnih nastupa. Zajednički koncerti, iako javni, izvođačima pružaju osjećaj sigurnosti grupe i podjelu odgovornosti. Stardust koncert novi je izazov pjevaču koji podrazumijeva samostalni odabir i pripremu kratkog programa uz svjesnu primjenu znanja i stečenih vještina. To je trenutak suoćavanja s realnošću i provjera spremnosti pojedinca da preuzme osobnu odgovornost za odabir, provedbu i kvalitetu izvedbe odabranog programa.

Program je određen glazbenim interesom svakog polaznika koji ostvaruje svoj solistički glazbeno-scenski nastup u trajanju od dvadesetak minuta, uz pokojeg glazbenog gosta i instrumentalnu pratnju.

 

Daydreaming koncerti

Ciklus solističkih koncerata vokalnog studija Bacchabundus osmišljen kako bi već stasale pjevače predstavio široj glazbenoj publici i potaknuo njihovu daljnju afirmaciju. Samostalni solistički koncert najzahtijevnija je izvođačka koncertna forma. Traži maksimalnu koncentraciju, vokalnu kondiciju, psihološku stabilnost, promišljenu sadržajnu koncepciju, profesionalnu ozbiljnost i umjetničku zrelost.

Programski obavezno izvođenje vokalnih dueta kao oblika sinteze glazbenih ideja i usklađivanja vokalne ekspresije i pozitivne energije izraz je međusobnog uvažavanja, spremnosti i zrelosti pjevača i dokaz njihovog povjerenja u snagu vlastite kreativnosti. Uspješna glazbena suradnja s drugim instrumentalistima razumijevanje je osnovne poruke umjetnosti i nadahnutog zajedničkog stvaranja.

 

Poetsko glazbene večeri

Poznavanje interpretativnih alata i vještina njihove upotrebe otvara nam velik prostor za rast i razvoj vlastite kreativnosti i izražajnosti, potvrdu talenta i muzikalnosti. Glazbeno poetske večeri osmišljene su kao mozaični program, tematski izazov ljubiteljima umjetnosti i stiha. Pjesme govorimo u poznatim prijevodima hrvatskih klasika i pjevamo uglazbljene na originalu uz diskretnu instrumentalnu pratnju.

Pjesma je poseban izražajni oblik, tajanstven po dostupnosti informacija, “škrt” u svojoj ponudi i zahtjevan u potrebi. U njenom “kratkom životu” naizgled neodređenih i nejasnih emocija treba znati pronaći i sažeti informaciju, produbiti i osnažiti ekspresiju i osloboditi kreativnost i izvođačku sugestiju. Preciznost i jezična spretnost izvođenja može impresionirati no emotivno prazan stih neće osvojiti slušatelja.

 

Cabaret scena

Sva pojedinačna znanja i vještine prikupljene kroz razne umjetničke kolegije, edukativne radionice i stručne seminare neće nam svojim zbrojem biti dostatni ako ih nismo sposobni integrirati i pretočiti u kvalitetan i odgovarajući, osobni scenski izraz. Naše nas ideje i njihova uprizorenja, kroz proces kreativnog istraživanja vode novim spoznajama.

Cabaret kao izvedbena forma pruža velike mogućnosti za idealni scenski spoj pjevane i igrane riječi. Sintezom i spretnom primjenom naučenog i usvojenog znanja, stečenih, i vježbanjem usavršenih vještina omogućujemo vlastitoj kreativnosti širok spektar izražajnih sredstava i otvaramo put ostvarenju svojih umjetničkih zamisli.


 

Open Air Koncert

Kroz organizaciju različitih profila koncerata vokalni studio svojim polaznicima nastoji omogućiti što veći broj raznovrsnih glazbeno scenskih iskustava. Koncert na otvorenom posebno je korisno i vrijedno iskustvo svakom glazbeniku. Ako je ujedno riječ o unplug varijanti isključivo akustične instrumentalne pratnje precizna intonacija, usklađena dinamika i vještina unutarnje slušne kontrole kod svakog pjevača na velikoj su kušnji.

Nije lako, u zvukovnom smislu pronaći ravnotežu međusobnih odnosa izvođača u beskonačnom ambijentu i uz sve to zadovoljiti interpretativne i umjetničke želje vlastite kreativnosti. Ako nam uza sve prepreke koje moramo svladati još ni vrijeme ne ide na ruku, zadaća postaje vrlo zahtjevna.

 

Tribute koncerti

Glazbeni projekt TRIBUTE , koncertni je ciklus vokalnog studija osmišljen kao poticaj upoznavanj u mladih pjevača s kvalitetnim svjetskim i domaćim glazbenim nasljeđem, jedinstvenim i neponovljivim izvedbama, legendarnim pojedincima i nezaboravnim grupama.

Postoji li bolji, izravniji i potpuniji način upoznavanja vrijednih glazbenih ostvarenja i njihovih nositelja nego istraživanje, priprema i izvođenje istih?!

Organizacija, tema i program koncerta ovise o broju dovoljno vještih i zrelih pjevača, polaznika vokalnog studija u tekućoj akademskoj godini. Nije lako ni jednostavno preuzeti na sebe izvođačku odgovornost za poznati glazbeni sadržaj, sjajnu interpretaciju ili majstorsku izvedbu, posebno ako je glazbeni izričaj i stil glazbe koju izvodimo udaljen ili čak suprotan osobnom stilu pojedinca.