Vi pitate...

? Poštovani, molim Vas par informacija. Naime otac sam kćerke koja uskoro navršava 10 godina te nas zanima tečaj pjevanja. Najvjerovatnije je školska godina počela no Vaše informacije i usluge bi koristili dogodine ako nije moguće doći u sred godine.

Dobna granica koja se poštuje pri upisu na pjevanje zasniva se na programu koji je, opravdano, podređen tjelesnom razvoju, glasovnom i mentalnom sazrijevanju mlade osobe. Granica od 14 godina, koju neki programi postavljaju je relativna. Naime, nismo svi genetski jednako posloženi. Ne sazrijevamo u isto vrijeme, na isti način, ni istim tempom.
 
S ozbiljnijim, redovitim vokalnim treningom ne treba početi dok grlo nije konačno definirano i stabilno, u anatomskom i fiziološkom smislu. Početak sustavne i stručne edukacije mladog pjevača preporuča se nakon potpunog sazrijevanja i stabilizacije vokalne muskulature. Kod djevojaka je to negdje između 16. – 18. godine života, a kod mladića koju godinu kasnije. Procjene su uvijek individualne.
Kod djece se potiče radost pjevanja i poučavaju se igrom. Pouka se bitno razlikuje od načina učenja i usvajanja vokalne tehnike u odraslih osoba te takav program mora biti prilagođen svakom dječjem uzrastu.
 
Za djecu koja, uglavnom sva, vole pjevati savjetuje se glazbeno obrazovanje, formalno ili neformalno, preporuča se pjevanje u dječjim zborovima i učenje harmonijskih instrumenata, klavir, gitara koji će kasnije služiti i za pratnju kao i učenje puhačkih instrumenata koji su usko vezani sa ispravnom tehnikom disanja.
 
Dijete treba pustiti da što više pjeva i istražuje svoj budući instrument i ujedno slaže sluh, upozoriti ga samo ako forsira, uputiti ga da sluša dobru glazbu i odlične pjevače i imat će sjajnu startnu poziciju i slobodu izbora.
 
Današnje komercijalne TV pošasti i razna amaterska pjevačka natjecanja, “The Voice”, “X factor” i sl. nisu osmišljene za dobrobit naše djece, njihov prirodan, pravilan i zdrav razvoj, kako vokalni tako ni mentalni. To su vješto osmišljeni projekti koji poznavajući vječitu potrebu odraslih za zadovoljavanjem neispunjenih ambicija, dohranu vlastitog ega i, u ovom slučaju, mogućnost osobne realizacije kroz vlastito dijete, mudro koriste talente nevinih, neukih i nemoćnih za svoju ogromnu zaradu.
 
Na žalost, bombardirani smo takvim ponudama i nije im se lako oduprijeti no prerani početak obrazovanja glasa može više štetiti nego koristiti formiranju nerazvijenog i osjetljivog dječjeg glasa.
 
Ukratko, ozbiljnije učenje pjevanja ide pred kraj adolescentnog razdoblja i to će Vam potvrditi svaki imalo ozbiljniji vokalni pedagog. Sve prije toga može biti jedino igra.
 
Sustavni rad na glasu i ozbiljan vokalni trening kojim se naš vokalni studio bavi podrazumijeva upis polaznika starije srednjoškolske dobi do odraslih osoba (do 35. godina života).
 

?"Dobar dan imam 19 godina i jako volim pjevati. Da li postoji mogućnost da naučim pjevati i pokrenem neku pjevačku "karijeru"?"

Učenje pjevanja je učenje vokalnih vještina. Pjevačka karijera podrazumijeva mnogo više od dobrog pjevanja no u njenoj bi osnovi svakako trebala biti odlična pjevačka tehnika.
 
Prije nego se odlučite školovati glas trebate provjeriti svoje prirodne predispozicije. One su osnovni faktor koji nam u startu olakšava bavljenje željenom disciplinom i postizanje vrhunskih rezultata i time određuju naš smjer: rekreacija, amaterizam ili profesija. Negiranje realnosti vodi nas neuspjehu sa svim njegovim duševnim, emotivnim i mentalnim posljedicama. Ljubav prema pjevanju je dobrodošla no ona nije ključna niti u muzičkom niti u fizičkom smislu.
 
Za učenje pjevanja primarno je ustanoviti:
1. u kojoj mjeri osoba ima razvijen sluh (snalaženje, prepoznavanje i održavanje čiste intonacije unutar harmonije)
2. u kojoj mjeri osoba ima razvijen osjećaj za ritam i glazbenu frazu, formu i strukturu glazbenih oblika (muzikalnost)
3. provjeriti zdravlje vokalnog instrumenta - glasa (u anatomskom i fiziološkom smislu) Ljepota glasa nije uvjet ona je dodatni bonus!
4. utvrditi psihofizičku kondiciju (tjelesnu, mentalnu i emotivnu) 
 
Učenje pjevanja podrazumijeva sustavni i redoviti vokalni trening koji zahtjeva ozbiljnost i zrelost pristupa, spremnost na odricanja i razvijenu osobnu disciplinu. Bez toga nema većeg napretka. Pjevački poziv je dinamičan i vrlo stresan i zahtijeva emotivnu i psihološku stabilnost i dobru tjelesnu kondiciju.
 
Kao i u svakom sportu, o ​svakom pojedincu ​ovisi, da li će​, u kojem smjeru​, koliko brzo i koliko daleko stići.

?Bok, jedno pitanje.. tko su predavači ovog programa za višeglasno pjevanje? I općenito tko su predavači? Pozdrav! ...

Za predavače i programske voditelje u našem vokalnom studiju nastojimo angažirati odgovarajuće obrazovane osobe, akademske glazbenike, dramske pedagoge i dokazane predavače s respektabilnim pedagoškim stažem koji mogu kvalitetno provoditi naše autorske edukativne programe. Neke od predavača i sami educiramo po istom programu i potom mentoriramo.
O broju prijavljenih kandidata na određeni program ovisi daljnji tijek događanja. Ako je broj zainteresiranih dovoljan da pokrenemo traženi edukativni program zovemo naše vanjske suradnike. Koga ćemo angažirati u svojstvu predavača ovisi o njegovom trenutnom interesu i slobodnom vremenu.
U svakom slučaju, vokalni studio stoji iza sposobnosti i stručnosti svih odabranih predavača.
 

?Zahvaljujem na brzom odgovoru! I ispričavam se, na fb stranici nisam mogao jasno isčitati što je To točno. A što se tiće demonstracije, to razumijem. Ja sam više mislio - smijem li doći i porazgovarati o tome, vidjeti kako je to koncipirano, nikako nisam mislio na demonstraciju samo za moju znatiželjnu glavu. Zasigurno možete shvatiti zdravu dozu skepticizma, pošto sam danas tek saznao da postojite. U svakom slučaju, ako sam Vas dobro razumio - u subotu počinje nastava i ne mogu doći i informirati se? Postoji li ljetni semestar?

Uvijek možete doći do nas i informirati se! Ne morate čekati subotu! U subotu počinje nastava i to sigurno nije vrijeme za pružanje informacija. Po tom pitanju naš je stav čvrst jer niste ni prvi ni jedini koji bi došli malo vidjeti i razgovarati.
 
Ovaj popularni fb oblik komunikacije vodi širenju informacija o postojanju i djelovanju vokalnog studija. Iz višegodišnjeg iskustva znamo da oni, koje uspijemo svojom ponudom ozbiljno zainteresirati posjete našu službenu stranicu i tim nas putem kontaktiraju dalje. Ako to i Vi učinite, uvjerit ćete se u to da zaista postojimo i funkcioniramo uspješno već dulje vrijeme. Imate direktnu mogućnost postavljanja on-line pitanja, možete nas kontaktirati putem službenog maila i telefona. Prostora za informiranje ima, ali ne u vrijeme odvijanja nastave.
 
Nema nikakvog problema da uskladimo termine i dogovorimo neki informativni razgovor u studiju na temu koja Vas interesira vezano za naš program. Vaš skepticizam je sasvim prirodna reakcija. No, pravilo je, da u sklopu nastave ne dajemo informacije jer u tom slučaju trpi sam proces edukacije zbog odugovlačenja početka sata, smanjivanja koncentracije polaznika i usredotočenosti voditelja.
Obzirom da je riječ o našem redovnom, dvogodišnjem nastavnom programu PREZENTACIJA-umijeće javnog nastupa, ljetni semestar naravno postoji.
 

?Pozdrav! Tek maločas sam uhvatio program PREZENTACIJA - umijeće javnog nastupa i vidim da prijave još traju. Ali, osim što sam zainteresiran imam i par pitanja. Do kada traje radionica? Koliko traje vaš semestar? Hoće li biti potrebna još kakva doplata izuzev osnovne kotizacije? Bih li mogao doći u subotu pogledati kako to izgleda prije nego što se upišem?

Poštovani, nije riječ o radionici već o redovnom nastavnom programu vokalnog studija Bacchabundus. Program je primarno namjenjen edukaciji i usavršavanju polaznika vokalnog studija no radi interesa i upita otvorili smo ga za vanjske kandidate. Demonstraciju programa ne vodimo!
Semestar podrazumijeva 18 radnih termina. Prvi semestar traje do sredine veljače. Naknadnih nadoplata nema!
 

? Poštovanje, ispunila sam i poslala Vašu online prijavnicu, ali imam još par pitanja... Nemam previše teorijskog znanja iz pjevanja, oprostite ako neka pitanja zvuče neupućeno :) Najviše me zanima rock/pop stil pjevanja, koliko Vaši predavači imaju s tim iskustva? Je li naglasak više na klasičnim stilovima (bel canto) ili modernim (npr. belting)? Hvala!

Proces učenja pjevanja teče kroz četiri osnovne razvojne faze: UPOZNAJ - OSVIJESTI - UVJEŽBAJ - USVOJI, od kojih prvu (teoretsku) možemo svladati sami no slijedeće tri (praktične) nas mogu odvesti u potpuno krivom smjeru.
 
Svakom početniku nedostatak praktičnog iskustva ne dozvoljava da prepozna da li je način na koji vježba i upotrebljava svoj glas ispravan ili tone polako iz jedne greške u drugu. O veličini i utreniranosti pogreške ovisi i mogućnost povratka na ispravni put.
 
Edukacija koju provodimo u našem vokalnom studiju podrazumijeva ozbiljan i ustrajan rad na postavi glasa i uvježbavanju ispravnog načina njegovog korištenja. Glas, kao i svaki drugi instrument, treba najprije upoznati, ugoditi i naučiti ispravno koristiti. To nije trenutak spoznaje već fizički proces osvještavanja, uvježbavanja i usvajanja auditivnih i mišićnih postavki koji traje.
 
Postavljanje glasa neovisno je od glazbenog stila (klasika / jazz / blues / soul / rock / pop / gospel ...) kojim se želite baviti. Ovisno o tome koji glazbeni stil pjevamo, koristimo i odgovarajuće pjevačke moduse (bel canto / miješani / neutralni / speach level / belting / ton glave / prsni ton / falsetni ton itd). Poznavanje vokalnih modusa dio je osnovne edukacije svakog pjevača. Vješti pjevač, koji poznaje zanat i bel canto i belting zna postaviti tehnički ispravno. Kasnije usavršavanje u određenom smjeru stvar je afiniteta i odabira.
 
Biti pjevač znači naučiti pravilno i zdravo koristiti svoj glas, razvijati svoje vokalne potencijale, osloboditi se straha od nastupa i izraziti svoju osobnost kroz vokalnu glazbu, uživajući pri tom u svakom otpjevanom tonu.
 
Prošetajte našom web stranicom i poslušajte u “Video galerija” naše pjevače u različitim situacijama i zadacima! Prosudite sami koliko su spretni i kako se snalaze u različitim glazbenim stilovima. Odgovore na mnoga Vaša pitanja pronaći ćete, vjerujem, i na našoj stranici pod “Vi pitate”.
 

?Poštovanje, zaključila sam da bih mogla ići na satove pjevanja samo idućih 10 tjedana (što znaći, dok traje prvo polugodište). U drugom polugodištu ću ići na pripreme za maturu pa ne znam kako bih i kada tad mogla. Zapravo, trebam Vaše mišljenje, da mi kažete ima li uopće smisla ići samo 10 puta? Ili je 10 sati pjevanja premalo?!

Za kvalitetno informiranje i upoznavanje s pjevačkim instrumentom deset sati pjevanja je dovoljno. Ako je to ono što želite, i tu mislite stati onda je to sasvim u redu ... No, ako želte naučiti pjevati onda nemojte ni započeti ukoliko se tome ne možete ozbiljnije posvetiti i za to odvojiti dovoljno vremena neovisno o tome koliko će trajati.
 
Za ozbiljan i sustavan rad na postavljanju i uvježbavanju glasa i rješavanju svih usputnih problema i stečenih navika deset sati pjevanja sigurno nije dovoljno. Trajanje pjevačke edukacije mjeri se godinama! Uči se dok se ne nauči, a kad se nauči, naučenu vještinu potrebno je redovitim vježbanjem i održavati.
U svakom slučaju, odluka je Vaša!
 

? Pozdrav! Imam 23 godine, vrlo bih rado upisao Vašu školu pjevanja, no nažalost financijski mi je nedostupna, barem zasad. Možete li mi preporučiti neku drugu alternativu, nekog povoljnijeg profesora ili školu? Hvala, srdačan pozdrav.

Vokalni studio Bacchabundus privatni je vokalni studio koji ima svoje vlastite nastavne programe, načine na koje ih provodi i brižljivo odabran profesionalni kadar. Izbor stručnih i iskusnih vokalnih i glazbenih pedagoga kao voditelja edukativnih programa kod nas nije slučajan. Prema ideji i realizaciji svaki je naš program autorski i u tom smislu nema alternativu.
Posebnost i originalna kvaliteta koju naši programi i naši profesori nude ima svoju cijenu koja nam omogućava postojanje i uspješno djelovanje.
Kvalitetu programa, nastavno osoblje i način funkcioniranja sličnih djelatnosti ne istražujemo i s tim informacijama ne raspolažemo.

? Da li vi podučavate operno pjevanje?

Ne podučava se operno već klasično pjevanje, a podjela na operni i koncertni smjer uža je specijalizacija za koju se klasični pjevači opredjeljuju na petoj godini studija Muzičke Akademije.
Glazbena škola (državna ili privatna!) obrazovna je ustanova u sustavu i nadležnosti Ministarstva odgoja i obrazovanja i podliježe nekim zakonskim odredbama i programskim propisima. Diploma se upisuje u radnu knjižicu!
Vokalni studio je privatna organizacija. Nije u državnom obrazovnom sustavu. Radi po svojim odabranim i originalnim programima i tržišno je orijentiran.
Ako već sada znate da je vaš izbor opera, odnosno klasika, obavezno upišite glazbenu školu! Za profesionalno bavljenje klasičnom glazbom morate imati formalno obrazovanje i Vaš jedini put, i najjeftiniji, ide kroz sustav osnovnog, srednjeg i visokog glazbenog obrazovanja.
 

Zanima me grupni tecaj solfeggia koji nudite, kada su slijedeci upisi i pocetak semestra? Mozete li me usmjeriti na malo oprisniji opis programa solfeggia? Tko predaje, na cemu se najvise radi, itd. Takodjer me zanima ako postoji mogucnost placanja po mjesecu...naime, ja bi bila u mogucnosti prisustvovati samo dva mjeseca od jednog semestra.

Poštovana, ćemu sva ta silna pitanja ako Vam je ionako namjera doći u naš studio samo na izlet?!
 
U našem vokalnom studiju ne održavamo programske tečajeve! Svi edukativni programi grupnog karaktera upisuju se na početku akademske godine, dakle u listopadu! Trajanje osnovnih programa nastavnim je planom predviđeno i podjeljeno na četiri godine redovitog pohađanja edukacije koja, u slučaju nastave solfeggia pokriva nastavni plan i program osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja.
 
Formiranje konačne grupe ograničava način plaćanja programa! U protivnom je nemoguće održati postojanost grupe i zadržati odgovarajuću kvalitetu nastave!
Svi predavaći u vokalnom studiju pa tako i programski voditelji solfeggia su diplomirani akademski glazbenici s respektabilnim pedagoškim stažem.

Iako poštujemo Vaše želje, naš vokalni studio ih ne može ispuniti. Mi naše polaznike educiramo ozbiljno i sustavno, a ne rekreativno.